Merhaba bir süredir iş ve şehir değişikliği yapma sürecinde olduğumdan vakit ayırıp yeni içerik giremedim. Halı hazırdaki projelerimi de devam ettirmek zorunda olduğumdan kendime bile vakit ayıralmaz hâle geldim. Google’nin son zamanlarda ki izlediği politikalar ve yaptığı algoritma güncellemeleri sonrasında, hem yeni politikalarına hemde güncellenen algoritmalar ile tam uyumlu olacak, SEO çalışmalarıma destek sağlayacak bir alt yapı oluşturma ve geliştirme içerisine girmeyi planlıyorum. Bunun için öncelikli olarak günümüzde ki Google’ı Anlamak gerektiğini düşünerek bol bol araştırmalar ve analizler yaptım. Bunun üzerine bu yazımda takipçi ve ziyaretçilerime iyi bir sıralama için Google’ı anlamak başlığı altında sizlere bildikleri ve öğrendiklerimi aktaracağım.
İlk olarak Google‘ı anlayalım sonrasında SEO için bu anladıklarımızın üzerine konuşalım. Bunun için bir yerde okuduğum yazıdan aklımda kalanları sizlerle paylaşayım.
Google;
Google internet ortamın herkese açık olan siteleri gezer bunu veri merkezine kaydeder ve istenildiği taktirde aranan içeriğe en uygun siteleri bize sunar. Kaynak olarak herkese açık olan siteleri veya sitenin herkese açık olan alanlarını kullanır. Tek çözüm değildir, site sahibi içeriğinin çok kaliteli olduğunu düşünür ve buna herkesin ulaşmasını istemez ise sitesini Google‘ye göstermez ve içeriği altın değerinde olur. Bunun için istenilen içeriğin en kalitesine ulaşmak için Google yetersizdir. Son olarak güvenilirliğe gelelim, İnternet ortamında bulunan siteleri veri merkezine eklediğini söylemiştim. Bu sitelerin içeriğinde ne var ise bizlere onu sunar, doğru veya yanlış olduğunu bilemez. Bu sebepten Google de bir arama yapıldığında 1. sırada çıkardığı site içeriğinin doğru olduğuna kesin gözü ile bakılmayıp, farklı sıralamalarda ki siteleri de inceleyip detaylı bilgi alınmalıdır. Adres çubuğu hiç değildir, Google adresini bildiğiniz sitelere adres çubuğu üzerinden girmenizi ister bu sayede o sitenin kalitesini belirler.
Peki Google ne olmak istiyor ve bunun için ne yapıyor?
Google son hizmet politikalarında yaptığı son değişiklikler ve arama sonuçlarını iyi yönde etkileyecek algoritma değişikliklerine gitmektedir. Bunun sebebi ise kullanıcılarına en doğru içeriği en güvenilir şekilde sunmak ve rakiplerinin önüne geçip tek çözüm olmayı hedeflemektedir.
Geçtiğimiz yıllarda belirgin olarak göstere göstere yaptığı algoritma değişiklerinin en başında Panda algoritması geldi ve iş o günden sonra SEO için tam anlamı ile değişti. Daha sonrasında ise Penguen algoritması ile kalitesiz sitelere bir darbe daha vurdu ve sonuç olarak hedefine yavaş yavaş yaklaştı. Ekim ayında Penguen 2.1 Güncellemesi getirerek kalitesiz içeriğe sahip ancak bol referans sahibi sitelere de bir darbe vurarak istediği sonuca kısmet ulaştı. Bu algoritma değişikliklerinin ve algoritmanın içeriğini bilmek aslında Google’ı anlamak için yeterlidir.
Panda Algoritması ile Google neyi amaçladı bilmeyenler için bir kez daha açıklayayım. Panda Algoritması sitelerin içeriklerinin özgün olarak hazırlanıp hazırlanmadığına baktı. Panda Algoritması Sitenin içeriğinin kopya içerik mi?, otomatik olarak oluşturulan içerik mi? Özgün hazırlanmış bir içerik mi? olduğunu belirleyip, arama sorgusu sonucu sayfasında ki sıralamasını belirleyecek olan 200 farklı sinyalden sadece bir tanesidir. Benim kendi fikrimi soracak olursanız eğer Panda algoritması bu 200 farklı sinyalin ilk 5 sırasının içindedir.
Penguen algoritması ile Google neyi amaçladı ve hâla amaçlıyor birazda onun üzerinde duralım ki; Benim fikrimce Google kullanıcılarına doğru sonuçları çıkarmak için geliştirdiği algoritmaların içinde en önemli olanlarından bir tanesi Penduen‘dir. Penguen 2.0 güncellemesi ve Penguen 2.1 güncellemesi ile Google, kalitesiz içeriğe sahip olan ama yüzlerce hatta binlerce kaliteli ve kalitesiz sitelerden dış bağlantı (backlink) alarak sıralamaları olumsuz yönde etkileyen sitelere büyük bir darbe vurdu. Böylelikle arama sorgusu sonucu sayfasında kullanıcılarına daha doğru aranılan içerikle ilgili daha faydalı siteleri ön plana çıkardı. Kısacası Penguen algoritması ile kalitesiz sitelerin Dış bağlantı sayesinde arama sorgusu sonucu sayfasında üst sıralarda yer almasının önüne geçti. Dış bağlantı Google‘nin hizmet politikalarına uygun olarak doğal şekilde doğru bir bir biçimde kullanıldığında etkisi çok çok çok iyidir bunu da sizlere aktarmak isterim. Ancak bir üst paragrafta da belirttiğim üzere Penguen algoritması da Google‘nin arama sorgusu sonucu sayfasında ki sıralamalara etki eden 200 farklı sinyalden sadece bir tanesidir ve bu algoritma da bana soracak olursanız ilk 5 sinyalin içindedir.
Kaliteli bir SEO çalışması için Penguen ve Panda algoritmalarına uyum sağlamak tek başlarına yada ikisi bir olarak kullanıldığında yeterli değildir. Bu iki sinyale ek olarak önemli gördüğüm diğer sinyallerin başında, Hatasız Kodlama ve Web Tasarım, Site içi link yapılandırması, Sosyal Medya ile iç içe bir yapı, Sitenin güncel olması, ziyaretçilerin site veya sitenin bir içeriği için yorum yapması ve bu siteyi veya sitenin bir içeriğini çeşitli yöntemler ile paylaşması gibi önemli sinyaller ile kaliteli bir SEO çalışması yapmak mümkündür.
Konuyu daha fazla uzatmadan kendi bildiklerimi ve öğrendiklerimi, deneme ve yanılmalarıma ve tecrübelerime dayanarak sizlere maddeler halinde aktarayım.
Google bizlerden ilk olarak yukarıda ki belirttiklerimi istiyor. Bu maddeler 200 farklı sinyal içerisindeki önemi yüksek sinyallerin başında gelmektedir. Bu maddelere uyum sağlamak demek Google’ı anlamak demektir. Google’i anlamak demek, ilk sayfada ve ilk sayfanın üst sıralarında Google‘den tapu almak demektir. 😉
Etiketler: algoritma, anlamak, backlink, dış bağlantı, google, Google'ı anlamak, özgün içerik, panda, panda algoritması, penguen, penguen algoritması, seo
Yorum Yap, Fikrini Paylaş